Kartacze

Każdy, kto przybywa w te strony i chce poznać regionalne smaki, nie może wyjechać zanim nie spróbuje prawdziwego kartacza. Zjesz raz i będziesz wracał po więcej. Kartacze to nie pyzy z mięsem – to coś znacznie więcej. Kulkę z mięsa wieprzowego przyprawioną pieprzem, solą i majerankiem otacza ziemniaczana masa składająca się surowych utartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Starannie uformowanego kartacza gotuje się w osolonej wodzie. Jego barwa zależy w dużej mierze od gatunku ziemniaka, z którego powstaje, zatem można spotkać kartacze o różnym kolorze ziemniaczanej otoczki. Tajemnica tej regionalnej potrawy tkwi w prostych składnikach, doskonałych produktach oraz idealnie wypracowanych proporcjach. Wyborny smak kartacza podkreślą chrupiące skwarki lub gęsta śmietana. Dla wyjątkowych głodomorów podamy kartacza w wersji XXL.